Otthon

Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.

A hűvösre forduló őszi időben nem vágyunk másra, mint egy tál forró, fűszeres, tápláló levesre. A legjobb, ha mindez nemcsak finom, de szép is egyben: legyen színes, krémes, ugyanakkor díszítse feltét a harmónia tökéletesítése érdekében. Érvényesüljön a zöldség íze, de dobja fel egy-egy határozott fűszer is az összhatást. Ezeken kívül már csak egy szabályt muszáj betartani: a valódi húsleves alaplé felhasználását. Ha mindez megvan, kész az egészséges, finom és laktató ebéd vagy vacsora, ami után a második fogásra már nincs is szükség.

A következő, egyszerűen elkészíthető receptek könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmaznak, így ízükben, színükben is az évszakhoz igazodnak.

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma

egy evőkanál méz
1 kg sárgarépa
kb. 3-5 centiméteres gyömbérgyökér
fél kávéskanál kurkuma
só, bors
1 liter húsleves alaplé
1 evőkanál margarin

A hagymát aprítsd fel, a gyömbért reszeld le, a sárgarépákat pucold meg és darabold fel egyenletesen. Egy szál répát tegyél félre. A vajon párold meg a hagymát, csorgasd rá a mézet, majd add hozzá a sárgarépát és a gyömbért is, és párold meg félig. Öntsd fel a húslevessel, add hozzá a kurkumát, kevés sót, és főzd puhára a répát. Míg fő, a félretett sárgarépából vágj hajszálvékony szeleteket, és egy serpenyőben, cseppnyi olívaolajon, kevés sóval és borssal pirítsd meg a szeleteket úgy, hogy éppen elveszítsék a tartásukat, de még ropogósak maradjanak. Mikor a répa megpuhult, botturmixszal vagy turmixgépben pürésítsd a levest. Ekkor kóstolgatva ízesítsd kevés mézzel, sóval, borssal. Pirított fenyőmaggal megszórva, melegen tálald.

Almás sült tök krémleves

Hozzávalók:
fél kg alma

fél kg sütőtök
1 liter húsleves
1 kevés curry
1 csokor újhagyma
1 evőkanál margarin
1 evőkanál méz
só, bors
pirított tökmag

A tököt nagyobb darabokra vágva, 200 fokos sütőben kb. ¾ óra alatt süsd puhára. A utolsó 20 percben helyezd mellé a megpucolt, magházától megfosztott, félbe vágott almákat is. A hagymát karikázd fel, és a margarinon párold meg. Csorgasd rá a mézet, majd öntsd fel a húslevessel, és forrald fel. Kapard a leveshez a sütőtök puha húsát, majd darabold hozzá a sült almát. Vedd le a tűzről, sózd, borsozd, és add hozzá a curryt. Pürésítsd botmixerrel, majd kóstolgatva ízesítsd még, ha kell. Tálald pirított tökmaggal a tetején.

Gyors diós brokkoli krémleves

Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli

1 közepes szem krumpli
1 fej vöröshagyma
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves
néhány marék dió
kevés olívaolaj

Az apróra vágott hagymát egy kevés olívaolajon, sózva párold meg, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a megpucolt, felkockázott krumplit, majd öntsd fel a húslevessel. Míg a krumpli puhára fő, a brokkolit mosd meg, és szedd rózsáira. A szárát pucold meg, karikázd fel, és add a leveshez. Ha a krumpli megpuhult, a brokkolit is dobd hozzá, óvatosan sózd, borsozd, és kb. 5 percig főzd a lobogó levesben. Ekkor zárd el a lángot, töltsd turmixgépbe, vagy kitartóan turmixold botmixerrel, míg egészen pürés nem lesz. Durvára tört dióval a tetején tálald.

Birsalma-krémleves

Hozzávalók:
4 db birsalma

1 liter víz
1 evőkanál méz
fél kiskanál fahéj

pirított zsemlekockák

A birsalmát pucold meg, távolítsd el a magházát, és kockázd fel. Öntsd fel a vízzel, add hozzá a mézet, a fahéjat, és picit sózd, majd fedő alatt főzd puhára. Közben kevés margarinon pirítsd meg a zsemlekockákat. Mikor a birs megpuhult, botmixerrel pürésítsd a levest, ha szükséges, ízesítsd további sóval, mézzel, és tálald a zsemlekockákkal.

szerző: Kárpáti Andrea
Otthon 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
Otthon 2021. DECEMBER A legfinomabb forraltbor-receptek
Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
éppen olvassák
01
Otthon 2023. MÁRCIUS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
02
Otthon 2023. MÁRCIUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
03
Otthon 2023. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
Menu