Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Otthon
Ha a férfiak és a gyerekek gyakran húzzák is az orrukat a töktől és családjától, te biztosan tudod, mennyire változatosan elkészíthető, finom és fontos tápanyagokban gazdag zöldségek.
Melyik miért egészséges?
Padlizsán. Karotinban, B1-, B2-, B3-, C-vitaminban és káliumban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, véd a ráktól, fokozza az emésztést, erősíti a májat.
Tök. Az úgynevezett zöld vagy főzőtök májserkentő hatású, és szerves sótartalma csökkenti a vér cukorszintjét. Jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.
Cukkini. Nagyon kevés zsiradékot tartalmaz, ugyanakkor serkenti az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Patisszon. Alacsony energiatartalma csakúgy, mint a cukkinié, magas ásványianyag- és vitamintartalommal párosul, fogyókúrához igazi csemege.
Tökös tagliatelle
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
1,5 kg gyalult tök
5 dkg vaj
egy evőkanál pirospaprika
1 kiskanál só
0,5 kg tagliatelle (szélesmetélt)
1 kis doboz tejföl
A hagymát vágd finomra, és párold meg a vajon. Dobd rá a tököt, és párold össze. Ha puha, szórd meg a pirospaprikával, és sózd meg. Sós, lobogó vízben főzd ki a tésztát, és forgasd össze a tökkel. Öntsd le a tejföllel, melegítsd át, és tálald forrón.
Török joghurtos padlizsán
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb vagy 4 kisebb padlizsán
só, bors
1 gerezd fokhagyma
2 dl sűrű joghurt
olívaolaj
A padlizsánt mosd meg, és vágd fel kis kockákra. Sózd be, és várd meg, amíg levet ereszt. Csavard ki a levét, majd olívaolajon pirítsd át alaposan. Még forrón forgasd össze a fokhagymával elkevert joghurttal, és szórd meg frissen őrölt borssal. Zárt edényben tedd a hűtőbe, fogyaszd hidegen, friss kiflivel vagy pitával.
Töltött patisszon
Hozzávalók:
2 nagyobb patisszon
20 dkg darált marhahús
2 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
3 paradicsom
2 zsemle
egy marék szeletelt csiperkegomba
tej
5 dkg vaj
friss petrezselyem
A zsömléket áztasd be, majd törd össze. A vajon párold üvegesre a hagymát, majd dolgozd össze a hússal, a tojással, az apróra vágott paradicsommal, gombával és a zsömlével. Sóval, borssal és frissen felaprított petrezselyemzölddel ízesítsd. A kivájt patisszonokat töltsd meg a töltelékkel, szórd meg reszelt sajttal, és kiolajazott tűzálló tálban, vagy tepsiben, lefedve süsd puhára.
Meleg cukkinisaláta földimogyoróval
Hozzávalók:
1 marék sótlan földimogyoró
2 kisebb cukkini
2 marék rukkola
fél csomag fetasajt
só, bors
A cukkinit vágd vékony szeletekre, majd egy kis olívaolajon hirtelen pirítsd meg a szeletek mindkét oldalát. Ha félpuhára pirult, vedd le a lángról, és sózd, borsozd meg. Egy salátatálban forgasd össze a mogyoróval, a kockákra vágott fetasajttal és a rukkolával.


